Laktoferin
Laktoferin

Zdrav osmijeh uz laktoferin

Laktoferin

Laktoferin, kao jedna od glavnih komponenti sline, sudjeluje u borbi protiv neugodnih stanja usne šupljine zahvaljujući svom bakteriostatskom, baktericidnom i protuupalnom djelovanju.

Sigurno vam je poznato kako usna šupljina sadrži veliki broj mikroorganizama. Oni žive u biofilmu te posjeduju različita svojstva, poput sposobnosti prianjanja, unutarstaničnog načina života, toksičnosti i otpornosti na antibiotike. Raznolikost oralne mikrobiote ključna je u borbi protiv patogenih mikroorganizama i održavanju oralnog zdravlja, a njezinim gubitkom povećava se osjetljivost organizma na infekcije.

Laktoferin je jedna od glavnih komponenti sline koja ima sposobnost vezanja dvaju iona željeza te mu upravo to svojstvo omogućuje brojne funkcije: antioksidativno, bakteriostatsko, baktericidno, antibiofilmsko, antiadhezivno, antiinvazivno i protuupalno djelovanje.

Bakterije iz biofilma često pokazuju toleranciju prema terapiji antibioticima, ali zato lokalna primjena laktoferina je dokazano učinkovita u borbi protiv različitih stanja usne šupljine, kao što su kserostomija, halitoza, gingivitis i parodontitis. 

Kserostomija, poznatija kao suhoća usne šupljine, definirana je kao smanjen dotok sline. Ona se najčešće javlja kod osoba starije dobi, a za posljedicu ima smanjenje razine antimikrobnih tvari u usnoj šupljini, uključujući laktoferin. Dokazano je kako smanjena koncentracija laktoferina u slini smanjuje i njegovu zaštitnu ulogu protiv infekcija i upala usne šupljine. 

Sljedeća problematika usne šupljine nazvana halitoza je česta ili trajna pojava neugodnog zadaha iz usta te treći najčešći razlog odlaska stomatologu. Povezuje se s nastankom kemijskih spojeva koji nastaju uslijed fermentacije hrane anaerobnim bakterijama iz usne šupljine. Rezultati brojnih istraživanja pokazali su kako uzimanje tableta koje sadržavaju laktoferin smanjuje koncentraciju navedenih hlapljivih spojeva kod ispitanika koji imaju halitozu.

Vjerojatno svima dobro znan gingivitis je blagi oblik upale desni koja uzrokuje crvenilo, iritaciju i oticanje gingive, a javlja se kod 90% osoba svih uzrasta te se smatra prvom fazom parodontitisa. Njezin najčešći uzročnik je loša oralna higijena koja dovodi do nakupljanja plakova između zuba i gingive. Također, povezuje se s anaerobnim mikroorganizmima poput Streptococcus spp. i Actinomyces spp. koji se nastanjuju na plakovima. Za smanjenje simptoma gingivitisa uglavnom se koriste mehaničke metode uklanjanja plakova, međutim, kada se te metode pokažu neučinkovitima, kao alternativa savjetuje se korištenje antimikrobnih sredstava za ispiranje usne šupljine. Oralna primjena antimikrobnih sredstava koji sadrže laktoferin utječe na smanjenje patogenih bakterija i upalnih citokina, čime se poboljšava ukupno oralno zdravlje.

Parodontitis (upala parodonta) je bolest koja je također uzrokovana bakterijskim plakom. Naime, radi se o fakultativnim anaerobnim bakterijama koje su ujedno i patogeni, a uzrokuju disbiozu parodontalne mikrobiote. Oko 50% odraslih osoba tijekom života razvije parodontitis, a od toga njih 10-15% razvije teži oblik koji može negativno utjecati na psihičko zdravlje i ukupnu kvalitetu života. Ova bolest povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti kod osoba starijih od 65 godina, smrti uzrokovane dijabetesom tipa 2 i upale usne šupljine. Zahvaljujući svojim brojnim funkcijama, laktoferin bi mogao imati pozitivan učinak na prevenciju i borbu protiv parodontitisa. Provedena istraživanja pokazala su i kako uzimanje tableta koje sadrže goveđi laktoferin značajno smanjuje sve simptome parodontitisa, bez štetnih nuspojava.

Može se zaključiti kako ova svestrana molekula ima veliki potencijal da postane sigurno i učinkovito sredstvo u borbi protiv različitih neugodnih stanja usne šuplje i za očuvanje zdravog osmijeha.

Literatura:
Rosa, L., Lepanto, M. S., Cutone, A., Ianiro, G., Pernarella, S., Sangermano, R., Valenti, P. (2020) Lactoferrin and oral pathologies: a therapeutic treatment. Biochemistry and Cell Biology 99, 1-32. doi:10.1139/bcb-2020-0052

Laktoferin Laktoferin