Laktoferin
Laktoferin

Zaboravljeni nutraceutik i zdravlje probavnog sustava

Laktoferin

Sve se više govori o Crohnovoj bolesti - kroničnom upalnom gastrointestinalnom poremećaju koji je obilježen simptomima nadutosti, boli u trbuhu i promijenjenom učestalošću pražnjenja crijeva.

S obzirom kako navedeni simptomi značajno utječu na kvalitetu života bolesnika, cilj liječenja Crohnove bolesti je dovesti ju u stanje remisije. Nažalost, kod velikog broja oboljelih ovaj rezultat je još uvijek teško ostvariti i često zahtijeva doživotno liječenje. Trenutno odobrene medikamentne terapije su nespecifične protuupalne molekule u koje se ubrajaju i glukokortikoidi, imunosupresivni lijekovi i biološki lijekovi. Međutim, mnogi na svoju ruku posežu i za široko dostupnim nutraceuticima u obliku dodataka prehrani ne bi li ubrzali proces oporavka. Stoga su znanstvenici istražili djelovanje najčešće korištenih dodataka prehrani kod upalnih bolesti crijeva i pokušali ocijeniti njihovu sigurnost i učinkovitos. Jedan od proučavanih sastojaka bio je i laktoferin.

Nutraceutici i Crohnova bolest

Riječ „nutraceutik“ dobivena je kombinacijom riječi „nutricionizam“ i „farmaceutik“. Nutraceutici su hrana ili komponente hrane s korisnim zdravstvenim svojstvima i nedostatkom značajnih nuspojava, koje mogu pripomoći kod različitih bolesti među kojima je i Crohnova bolest. Neki od nutraceutika koji se primjenjuju kod Crohnove bolesti su polifenoli, fitokemikalije, vitamini, masne kiseline, peptidi, probiotici te laktoferin. S obzirom na različite mehanizme koji su uključeni u patofiziologiju Crohnove bolesti, nutraceutici se, nakon savjetovanja s liječnikom, mogu uzimati kako u aktivnom stanju bolesti, tako i u stanju remisije.

Laktoferin - potencijalna pomoć?

Laktoferin je protein koji se posljednjih godina pokazao kao važan čimbenik u imunosnom sustavu sisavaca. Posjeduje proupalna i protuupalna svojstva te regulira razinu imunosnih stanica citokina. Zanimljivo, fekalni laktoferin je također specifičan biokemijski marker upale, a veće količine pronađene su u bolesnika s upalnim bolestima crijeva u usporedbi sa zdravim ispitanicima.

Ispostavilo se kako laktoferin ima nekoliko pozitivnih djelovanja na samu Crohnovu bolest. Naime, istraživanja su pokazala kako laktoferin značajno povećavava razinu protuupalnih i značajno smanjuje razinu proupalnih imunosnih stanica kod osoba s Crohnovom bolesti. Također, pokazano je kako goveđi laktoferin smanjuje koncentraciju bakterije E.coli za koju se smatra da je uključena u patogenezu Crohnove bolesti. Još jedan pozitivan pokazatelj znanstvene studije je da laktoferin ima i potencijalnu ulogu u održavanju remisije.

Budući da laktoferin ima GRAS status – „Općenito priznato kao sigurno“, njegovo blagotvorno djelovanje kod Crohnove bolesti kroz antibakterijski i/ili protuupalni mehanizam trebao bi se dodatno proučiti. 

Literatura:
De Conno B, Pesce M, Chiurazzi M, Andreozzi M, Rurgo S, Corpetti C, Seguella L, Del Re A, Palenca I, Esposito G, Sarnelli G. Nutraceuticals and Diet Supplements in Crohn’s Disease: A General Overview of the Most Promising Approaches in the Clinic. Foods. 2022; 11(7):1044. https://doi.org/10.3390/foods11071044 

Laktoferin Laktoferin