Laktoferin
Laktoferin

Spriječite anemiju u trudnoći

Laktoferin

Većina trudnica kada uđe u drugo stanje može posvjedočiti svojoj povećanoj žudnji za hranom - kako količinom tako i vrstom hrane.

To i ne čudi budući da je trudnoća fiziološko stanje tijekom kojeg su povećane potrebe i za energijom, ali i za hranjivim tvarima potrebnim za rast i razvoj fetusa. 

Trudnoća i anemija

Jedan od najčešćih nedostataka u prehrani trudnica je nedostatak željeza koji dovodi do razvoja anemije i njezinih negativnih posljedica za majku i dijete, kao što su povećani rizik od krvarenja pri porodu, perinatalna smrt, osjetljivost na infekciju, intrauteralna inhibicija rasta, nedonoščad, mala porođajna masa, anemija, sklonost infekcijama, neurorazvojno oštećenje. 

Dobro uravnotežena prehrana najbolji je izvor željeza. Međutim, većina žena ne mijenja svoje prehrambene navike prije i nakon začeća tako da potrebe za željezom često nisu zadovoljene. Dodatne probleme stvaraju mučnina, nedostatak apetita i povraćanje.

Stoga se trudnicama preporuča unos željeza u obliku dodataka prehrani. Međutim, prehrambeni unos željeza iz većine komercijalno dostupnih oblika često je nedovoljan zbog slabe bioraspoloživosti željeza ili neželjenih nuspojava u probavnom sustavu. Stoga je unos željeza u obliku dodataka prehrani potrebno pažljivo prilagoditi, jer i previše i premalo željeza mogu povećati rizik za trudnicu i fetus.

Laktoferin i anemija

Rezultati brojnih studija pokazuju kako je dodatak prehrani laktoferina koristan u prevenciji i liječenju anemije uzrokovane nedostatkom željeza. Laktoferin je prirodni protein koji veže željezo i kao takav je lako dostupan i siguran izvor organskog željeza. 

Naime, laktoferin ne samo da olakšava isporuku željeza specifičnim receptorima crijevnog epitela, već ima širok raspon imunomodulatornih uloga kojima kontrolira sustavni metabolizam i homeostazu željeza.  Konkretan primjer je inhibicija upalnih procesa. Također, laktoferin uspostavlja ravnotežu između ključnih „igrača“ u metabolizmu željeza, odnosno transmembranskog proteina, feroportina (FPN) i hormona koji regulira metabolizam željeza, hepcidina. 

Literaturni podaci zaključuju da unos dodataka željeza, u liječenju anemije uzrokovane nedostatkom željeza, nije prioritet već obnova homeostaze željeza pravilnom dijagnozom i odgovarajućim liječenjem upalnih stanja različitog porijekla. 

Laktoferin kao dodatak prehrani

Laktoferin dobiven od goveđeg mlijeka odobren je od strane Uprave za hranu i lijekove (FDA) i Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) kao općepriznat i siguran (GRAS) za upotrebu kao dodatak prehrani. Značajan broj dokaza iz objavljenih intervencijskih studija podupire sigurnost goveđeg laktoferina za ljude, uključujući dojenčad i djecu.

Zaključno, laktoferin kao multifunkcionalni imunomodulator, antioksidans i regulator crijevne apsorpcije željeza, pokazao se učinkovitim i sigurnim u prevenciji i liječenju nekih anemija i kroničnih upala u trudnica. Važno je naglasiti kako se laktoferin može primijeniti za prevenciju i liječenje anemije bez rizika od toksičnosti, koji se često susreće u dodatku organskog željeza. Također, trudnice koje uzimaju laktoferin kao izvor željeza trebale bi imati koristi i od drugih povoljnih djelovanja laktoferina.

Literatura:

Artym J, Zimecki M, Kruzel ML (2021) Lactoferrin for prevention and treatment of anemia and inflammation in pregnant women: A comprehensive review. Biomedicines 9, 1–24. https://doi.org/10.3390/biomedicines9080898

Laktoferin Laktoferin