Laktoferin
Laktoferin

Laktoferin - potentni dodatak prehrani

Laktoferin

Majčino mlijeko sadrži veliki broj različitih bioaktivnih proteina, od čega čak 20% otpada na glikoprotein laktoferin.

Laktoferin se povezuje s antimikrobnim, imunomodulatornim i prebiotičkim svojstvima, a koncentracija mu varira od 7-9 g/L u kolostrumu do 1-3 g/L u zrelom majčinom mlijeku, donosi vitamini.hr.

Budući da se nalazi na mukoznim membranama predstavlja ujedno i jednu od prvih linija obrane protiv patogenih mikroorganizama zbog čega se povezuje sa smanjenjem incidencije nekrotičkog enterokolitisa (NEC) i novorođenačke sepse.

Pregledni rad koji je obuhvatio 6 randomiziranih kliničkih studija promatrao je kako primjena laktoferina kao dodatka prehrani utječe na pojavu novorođenačke sepse i enterokolitisa (NEC-a).

Ispostavilo se da je korištenje laktoferina rezultiralo značajnim smanjenjem pojavnosti sepse kao i NEC-a.

Slična istraživanja na dojenčadi su pokazala da primjena laktoferina može utjecati i na smanjenje: trajanja i ozbiljnosti dijareje, urinarne infekcije te endotoksinom-induciranog septičkog šoka.

Izvorni članak pročitajte OVDJE.

Autor: Nutricionistički tim Vitaminoteke

Izvor: American Journal of Perinatology 

Laktoferin Laktoferin