Laktoferin
Laktoferin

Laktoferin i njegova regenerativna uloga

Laktoferin

Prema rezultatima brojnih studija, laktoferin sudjeluje u regulaciji regenerativnih procesa koji se odvijaju u anatomskim strukturama, kao što su kosti, hrskavica, koža, sluznica, rožnica i vaskulatura.

Novija istraživanja usredotočila su se na regenerativno djelovanje laktoferina i mehanizme kojima modulira regeneraciju tkiva, a autori novijeg preglednog rada analizirali su i iznijeli sažetak djelovanja laktoferina na različite anatomske strukture u našem tijelu.

Rožnica

Zacjeljivanje rana rožnice složen je proces kojeg reguliraju brojni upalni citokini, a upravo laktoferin regulira ekspresiju navedenih citokina te na taj način ubrzava proces zacjeljivanja rožnice. Također, poznato je kako je laktoferin glavna glikoproteinska komponenta suzne žlijezde te je njegov nedostatak povezan s poremećajem funkcije suzne žlijezde i raznim bolestima oka, poput keratokonusa.

Krvne žile

Angiogeneza, odnosno proces stvaranja krvnih žila, sastavni je dio brojnih patoloških i fizioloških procesa, uključujući regeneraciju tkiva, rast tumora, metastaze i hipoksiju (pοmanjkanje kisika u stanicama οrganizma). Jedan od glavnih faktora koji potiče stvaranje krvnih žila sadrži receptor pod nazivom KDR/Flk-1. Naime, dokazano je kako humani lakoferin potiče ekspresiju navedenog receptora u endotelnim stanicama krvnih žila te na taj način stimulira umnožavanje i migraciju endotelnih stanica.

Koža

Proces zacjeljivanja rana kože reguliraju različite vrste stanica – imunosne stanice, fibroblasti, keratinociti i endotelne stanice, dok je upala sastavni dio tog procesa. S obzirom na antibakterijsko i imunomodulatorno djelovanje laktoferina, dokazano je kako potiče proliferaciju fibroblasta i keratinocita te na taj način pogoduje ponovnoj epitelizaciji i regeneraciji tkiva. Također, stimulira proliferaciju stanica dermalne papile koje igraju ključnu ulogu u rastu kose.

Kosti

Fiziološke koncentracije laktoferina djeluju kao faktor rasta, stoga potiču proliferaciju i diferencijaciju, a inhibiraju apoptozu osteoblasta – stanica zaduženih za izgradnju kostiju. Također, inhibiraju osteoklastogenezu, proces razgradnje kostiju. Iz tog razloga, mnoge studije kombinirale su laktoferin s biološki aktivnim tvarima za regeneraciju koštanog tkiva i kao pomoć kod bolesti kostiju.

Sluznica

Laktoferin pokazuje snažno protuupalno djelovanje kada je u pitanju zacjeljivanje sluznice, stoga bi mogao imati široku primjenu u otorinolaringologiji i stomatologiji, ali i u drugim granama medicinske znanosti. Prema rezultatima istraživanja, tretman laktoferinom utječe na smanjenje stanične apoptoze te na taj način povećava proliferaciju i diferencijaciju stanica.

Hrskavica

Osteoartritis, kao jedna od najčešćih kroničnih reumatskih bolesti značajno utječe na kvalitetu života bolesnika. Trenutno farmakološko liječenje osteoartritisa može negativno utjecati na različite organe, a laktoferin bi potencijalno mogao imati ulogu kao netoksično i sigurno sredstvo - ako se u obzir uzmu njegova protuupalna svojstva koja su neophodna za očuvanje hrskavičnog tkiva.

Prema mišljenju znanstvenika, laktoferin pokazuje veliki potencijal za regeneraciju različitih anatomskih struktura, međutim, potrebna su daljnja istraživanja na različitim vrstama laktoferina i različitim tkivima kako bi se stekla šira slika o njegovom djelovanju.

Literatura:

Antoshin, A.A., Shpichka, A.I., Huang, G., Chen, K., Lu, P., Svistunov, A.A., Lychagin, A.V., Lipina, M.M., Sinelnikov, M.Y., Reshetov, I.V., Timashev, P.S. (2021) Lactoferrin as a regenerative agent: The old-new panacea? Pharmacol Res. 167, 1-10. doi:10.1016/j.phrs.2021.105564

Laktoferin Laktoferin