Laktoferin
Laktoferin

Kako laktoferin doprinosi zdravlju djece?

Laktoferin

Laktoferin je protein koji se u izobilju nalazi u humanom mlijeku te ima važnu ulogu u zdravlju djece.

Goveđi laktoferin vrlo je sličan humanom laktoferinu te posjeduje više bioloških funkcija. Provedeno je nekoliko kliničkih studija u kojima su se ispitivala navedena svojstva, a rezultati su potvrdili korisnost uzimanja goveđeg laktoferina, posebice kada se govori o zdravlju djece. Rezultati nedavno provedene meta-analize koja je uključivala studije na odraslima i djeci ukazuju na to kako bi uzimanje goveđeg laktoferina moglo smanjiti rizik od infekcija dišnog trakta, podupirući korisnost njegove primjene u liječenju respiratornih infekcija kod djece.

Iz tog razloga, znanstvenici su u novom istraživanju nastojali ispitati učinke uzimanja goveđeg laktoferina u djece. Naime, identificirali su 36 studija vezanih uz ulogu goveđeg laktoferina u infekcijama, metabolizmu željeza, tjelesnom rastu te razvoju mozga i crijevne mikrobiote

Na osnovi prikupljenih dokaza, znanstvenici su zaključili kako uzimanje goveđeg laktoferina može doprinijeti zdravlju djeteta, posebice suzbijanjem ili ublažavanjem probavnih i respiratornih simptoma te poboljšanjem statusa željeza kod djece s anemijom ili one s visokim rizikom od anemije. Doza goveđeg laktoferina koja se uzima ne mora nužno biti visoka kao količina laktoferina u humanom mlijeku. Naime, ona se određuje ovisno o očekivanom učinku i dobi, a kreće se u rasponu od 35,8 do 1000 mg dnevno.

Mehanizmi koji se nalaze u pozadini ovih zaštitnih učinaka goveđeg laktoferina mogu se pripisati njegovim antibakterijskim, antivirusnim te imunomodulatornim svojstvima. Goveđi laktoferin pokazuje antibakterijsko djelovanje na različite bakterije, uglavnom izdvajanjem željeza, koje je neophodno za rast bakterija. Pokazalo se kako goveđi laktoferin i laktofericin, antimikrobni peptid dobiven djelovanjem pepsina na goveđi laktoferin, pokazuju antibakterijsko djelovanje protiv bakterije Helicobacter pylori u in vitro ispitivanjima. Također, goveđi laktoferin potiskuje proizvodnju upalnih citokina kao što su interleukin IL-6 i faktor tumorske nekroze TNF-α.

Uzimajući u obzir sva blagotvorna djelovanja ove vrijedne molekule, može se zaključiti kako je laktoferin kao dodatak prehrani odličan alat za borbu protiv nadolazećih respiratornih infekcija i nedostatka željeza u naših najmanjih.

Referenca: Miyakawa, M., Oda, H. & Tanaka, M. Clinical research review: usefulness of bovine lactoferrin in child health. Biometals (2022). https://doi.org/10.1007/s10534-022-00430-4

Laktoferin Laktoferin