Laktoferin
Laktoferin

Kako do kvalitetnijeg sna u djece?

Laktoferin

Uspavljivanje najmlađih članova obitelji zasigurno predstavlja izazov mnogim roditeljima i svaka pomoć je dobrodošla!

U istraživanju iz 2020. godine provedenom u Japanu proučavao se utjecaj laktoferina na navike spavanja djece. Utvrđeno je kako je primjena formule za djecu iznad 1 godine obogaćene laktoferinom poboljšala jutarnje tegobe u djece kao što su mrzovoljnost, nevoljkost buđenja i ustajanja iz kreveta. Kao alat koristio se JSQ-P upitnik (engl. Japanese Sleep Questionnaire for Elementary Schoolers). Uočeno je i kako je unos laktoferina pripomogao ublažavanju simptoma sindroma nemirnih nogu u djece koje se očituje kao učestalo trljanje i dodirivanje stopala noću. Zanimljivo je kako je ova studija prva ukazala na poboljšanje čimbenika spavanja u djece starije od jedne godine uslijed unosa laktoferina.

U ovoj studiji, uzimanje laktoferina pokazalo je potencijalno djelovanje na poboljšanje sna djece iznad jedne godine.

U prijašnjim istraživanjima provedenim na životinjskim modelima, laktoferin s prebioticima i mliječnim globulama primijenjeni u ranoj fazi razvoja životinjskih modela produžio je trajanje NREM faze spavanja (faze spavanja sa sporim pokretima očiju,engl. Non-rapid Eye Movement, NREM-spavanje). Uočene su i promjene u mikrobioti te ublažavanje utjecaja stresa na san i dnevni biološki ritam.

Unos laktoferina povezan je s povećanom koncentracijom kortizola u jutarnjim satima. Naime, kortizol ima važnu ulogu u regulaciji ciklusa spavanja i buđenja – njegova se razina nakon buđenja povećava, a tijekom dana razina opada. Pokazalo se da je ovaj proces stabilan u prvoj godini života. Uzimajući u obzir da su niske koncentracije kortizola u jutarnjim satima povezane s visokom razinom pospanosti nakon buđenja, uzimanje laktoferina potencijalno bi moglo olakšati buđenje modulacijom cirkadijalnog ritma, tj. ciklusa spavanja i buđenja.

Otkrića o laktoferinu ne prestaju čuditi znanstvenike, a njegove blagodati na kvalitetu sna u djece svakako treba nastaviti istraživati.

Literatura:

Miyakawa, M., Kubo, S., Oda, H., Motoki, N., Mizuki, M., Tsukahara, T., … Nomiyama, T. (2020). Effects of Lactoferrin on Sleep Conditions in Children Aged 12–32 Months: A Preliminary, Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial. Nature and Science of Sleep, Volume 12, 671–677. doi:10.2147/nss.s263106

Laktoferin Laktoferin