Laktoferin
Laktoferin

Fenomen laktoferina - čudesne molekule iz majčinog mlijeka

Laktoferin

Laktoferin, kao što samo ime sugerira (lakto + ferin = mlijeko + željezo), je protein mlijeka koji veže željezo i pomaže u ravnoteži razine željeza u tijelu, a u najvećim ga se koncentracijama može pronaći u prvom majčinom mlijeku. Ovaj protein ima višestruka djelovanja na organizam zbog čega ga se često naziva i multipotentnim proteinom.

Jedna molekula za zdravlje cijelog organizma!

Osim vitamina D, rijetko se koju molekulu spominje u kontekstu djelovanja na toliko različitih aspekata zdravlja. Na početku je prepoznat kao izrazito koristan sastojak protiv anemije i to posebice u trudnica i dojilja. Vrlo brzo uslijedili su i brojni drugi iznenađujući rezultati istraživanja u kojima se otkrilo njegovo pozitivno djelovanje na naše zdravlje!

Od nekud treba početi, pa bez određenog redoslijeda krenimo… Laktoferin ima brojna korisna svojstva — antibakterijska, antivirusna, antifungalna i antiparazitska, kao i imunomodulirajuća, protuupalna i antikancerogena. Može imati važnu ulogu u održavanju zdravlja od početka života pa sve do starosti. Savršena je molekula koja može pomoći svim ukućanima. Može se pronaći u obliku dodataka prehrani u Vašoj obližnjoj ljekarni, a kao dodatak prehrani nije ga na odmet uvijek imati kod kuće!

Crijeva će vam biti zahvalna uz laktoferin

Otkriveno je i kako laktoferin na različite načine pozitivno utječe i na zdravlje crijeva! Osim prebiotičkog djelovanja pri čemu podržava rast probiotičkih bakterija u probavnom sustavu, potencira pozitivne učinke i nekih antibiotika. Zanimljivo je kako podržava pravilan rad crijeva i povećava apsorpciju hranjivih tvari. Također, nakon antibiotske terapije, laktoferin doprinosi uspostavljanju ravnoteže crijevne mikrobiote i štiti od razmnožavanja patogena te razvoja upalnih procesa. Ne treba zaboraviti ni činjenicu da štiti epitel crijeva od toksičnih učinaka reaktivnih kisikovih vrsta (ROS), toksina bakterija i ksenobiotika kao što su nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID). Važno je naglasiti i kako laktoferin štiti od virusnih i bakterijskih, gljivičnih i protozoalnih infekcija gastrointestinalnog trakta.

Laktoferin se također pokazao iznimno korisnim za naše najmlađe! Kod djece s problemom proljeva, oralni je laktoferin ublažio i smanjio njegovu učestalost. Objavljene studije o uzimanju laktoferina u djece imaju pokazale su pozitivno djelovanje u - kod gastrointestinalnih infekcija, ali i malo težih stanja – kao što je sepsa u novorođenčadi pa se laktoferin preporučuje što je prije moguće uvesti kao dodatak kod nedonoščadi.

Stimulira djelovanje receptora - između ostalih i onaj za vitamin D, koji je vrlo važan za osteogenezu i imunosni odgovor. Laktoferin djeluje protektivno, podupire razvoj djece, osobito u neonatalnom i dojenačkom razdoblju, zaštitni je čimbenik tijekom gastrointestinalnih infekcija i nekrotičnog enteritisa u dojenčadi, te smanjuje rizik od sepse u dojenčadi.

Je li laktoferin rješenje za još koji zdravstveni problem?

Još 2002. godine započelo je proučavanje utjecaja laktoferina na zdravlje kostiju i do danas se utvrdilo kako je laktoferin prepoznat kao čimbenik koji potiče proces izgradnje kostiju - osteogenezu i inhibira osteolitički proces te na taj načinodržava zdravlje kostiju.

Jednako je zanimljiva i činjenica da laktoferin ima sposobnost moduliranja metabolizma lipida, što se prevodi ne samo u bolju regulaciju mehanizama sitosti, već pomaže i u borbi protiv tendencije nakupljanja masnog tkiva. Dostupne studije također pokazuju i pozitivno djelovanje ovog proteina u smanjenju masne jetre.

Nedavna izvješća ukazuju na njegova terapijska svojstva u liječenju neurodegenerativnih bolesti povezanih sa starenjem, kao i emocionalnih poremećaja povezanih sa stresom.

Podsjećamo, laktoferin u obliku dodataka prehrani najbolje je potražiti u obližnjoj ljekarni, a za više informacija slobodno se obratite Vašem ljekarniku!

Još niste uvjereni u moć laktoferina? Ne oklijevajte i pročitajte ostale zanimljive članke na webu laktoferin.hr.

Laktoferin Laktoferin