Laktoferin
Laktoferin

Clinical Nutrition ESPEN: Laktoferin smanjuje rizik od infekcija dišnih puteva

Laktoferin

Antivirusna svojstva laktoferina čine ovaj sastojak odličnim prirodnim dodatkom prehrani koji može pomoći u borbi protiv virusa COVID - 19 i drugih infekcija dišnog sustava, prenosi vitamini.hr.

Laktoferin je protein koji se nalazi u majčinom mlijeku, crijevima, sluznicama oka, nosa, dišnih puteva i slično. Iako su povoljni učinci laktoferina do sada dobro poznati, nije bilo poznato djeluje li laktoferin jednako dobro i kao dodatak prehrani. Stoga su znanstvenici sa Sveučilišta u Huddersfieldu proveli interventna randomizirana klinička ispitivanja o učinkovitosti goveđeg laktoferina u prevenciji pojave infekcija dišnog sustava čime je nastala jedna su od prvih metaanaliza objavljena u službenoj publikaciji Europskog društva za kliničku prehranu i metabolizam (ESPEN).

Studija je pokazala kako primjena laktoferina ima obećavajuću učinkovitost u smanjenju rizika od infekcija dišnog sustava te može pomoći u smanjenu simptoma i oporavku pacijenata koji pate od ovih bolesti.

Laktoferin u obliku dodatka prehrani može pomoći u terapiji protiv virusa COVID-19, a u kombinaciji s dodacima prehrani kao što su vitamin C, D i cink, kao dio svakodnevne rutine, može ojačati imunosni sustav pojedinca, osobito za vrijeme zimskih dana.

Izvorni članak pročitajte OVDJE.

Autor: Nutricionistički tim Vitaminoteke

Literatura:

Ali, A. S., Hasan, S. S., Kow, C. S., & Merchant, H. A. (2021). Lactoferrin reduces the risk of respiratory tract infections: A meta-analysis of randomized controlled trials. Clinical Nutrition ESPEN. doi:10.1016/j.clnesp.2021.08.019

Laktoferin Laktoferin