Laktoferin
Laktoferin

Zanimljivo istraživanje - prebiotici i laktoferin iz majčinog mlijeka protiv tjeskobe

Laktoferin

Znanstvenim istraživanjem utvrđeno je da prebiotici i pojedine molekule iz majčinog mlijeka mogu ublažiti tjeskobu mladih štakora i potaknuti razne promjene u mozgu.

Istraživanje se bavilo proučavanjem životinjskih modela koji su dobivali prebiotike i bioaktivne spojeve iz humanog mlijeka. Naime, znanstvenici su ciljnoj skupini štakora dali galaktooligosaharide, polidekstrozu te laktoferin i masne globule kako bi utvrdili mogu li utjecati na plastičnost mozga, kognitivne sposobnosti i regulaciju emocija, prenosi vitamini.hr.

Ponašanje štakora znanstvenici su ispitivali metodom za testiranje tjeskobe glodavaca pomoću koje su utvrdili koliko često i koliko dugo su štakori voljni izložiti se otvorenom prostoru. Manje tjeskobni štakori spremni su istražiti otvoreni prostor, dok tjeskobni štakori ubrzano prelaze na drugu stranu.

Znanstvenici su prikupili i uzorak stolice kako bi proučili promjene u bakterije roda Lactobacillus. Četiri tjedna nakon cijelog istraživanja, štakorima su izvađeni mozgovi za daljnja proučavanja.

Rezultati svih istraživanja otkrili su da prebiotici i spojevi iz ljudskog mlijeka smiruju štakore i dovode do pozitivnih promjena u njihovoj mikrobioti, ali i do promjena u aktivnosti mozga.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

Autor: Nutricionistički tim Vitaminoteke

Izvor: Neuroscience Letters

Laktoferin Laktoferin