Laktoferin
Laktoferin

Laktoferinom protiv anemije bez nuspojava

Laktoferin

Željezo je neophodan mikronutrijent za ljudski organizam jer je uključen u mnoge važne metaboličke procese kao što su transport kisika i aktivnost enzima.

Baš iz tog razloga kada postoji nedostatak željeza, on dovodi do metaboličkih poremećaja u svim dijelovima ljudskog tijela.

Nedostatak željeza – uzrok brojnih neugodnih simptoma

Najčešći simptomi nedostatka željeza su umor, glavobolja i blijedost. Nedostatak željeza oštećuje srčanu funkciju u starijih osoba i neurokognitivni razvoj u dojenčadi. Nadalje, ozbiljan nedostatak željeza kod djece povezan je s usporenim tjelesnim razvojem i niskom produktivnošću. Manjak željeza također ograničava sintezu hemoglobina i rezultira anemijom uzrokovanom nedostatkom željeza. 

Anemija je u današnje vrijeme jedan od vodećih javnozdravstvenih problema. Naime, jedna trećina populacije pati od anemije, a trudnice i djeca su najosjetljivije skupine zbog povećanih potreba za željezom. Procjenjuje se kako je prevalencija anemije veća od 40% u djece predškolske dobi.

Iako je regulatorni mehanizam apsorpcije, iskorištavanja, skladištenja i regulacije željeza već dobro poznat, željezov sulfat još je uvijek vrlo često korišten dodatak prehrani za liječenje manjka željeza i anemije, ponekad u kombinaciji s vitaminom C kao potpornom terapijom. 

Međutim, uzimanje željeza u obliku dodatka prehrani često dovodi do ozbiljnih probavnih tegoba kao što su povraćanje, mučnina i nelagoda u području abdomena, što dodatno rezultira slabom suradljivošću pacijenata. 

Laktoferin protiv anemije, ali bez nuspojava

Posljednjih se godina laktoferin, glikoprotein dobiven iz mlijeka koji veže željezo, sve češće primjenjuje u obliku dodatka prehrani kod liječenja manjka željeza i anemije. Zbog svojstava vezanja željeza, laktoferin može poboljšati apsorpciju željeza u crijevima te povećati proizvodnju hemoglobina. Međutim, temeljni mehanizam učinka laktoferina na povećanje razine željeza u krvi i dalje nije u potpunosti razjašnjen.

Zato su znanstvenici proveli sustavni pregledni rad i meta analizu objavljenih intervencijskih studija kako bi usporedili učinke uzimanja laktoferina i željezovog sulfata u obliku dodatka prehrani kod liječenja manjka željeza i anemije. Naime, zanimalo ih je na koji način laktoferin modulira metabolizam željeza te kako uzimanje laktoferina i željezovog sulfata utječe na apsorpciju i skladištenje željeza, eritropoezu i upalne procese. 

Rezultati su pokazali kako je uzimanje laktoferina u obliku dodatka prehrani imalo bolji učinak na koncentraciju željeza, feritina i hemoglobina u serumu, ali smanjen učinak na frakcijsku apsorpciju željeza i razinu proupalnog interleukina IL-6, u usporedbi sa željezovim sulfatom. 

Detaljnije objašnjenje načina djelovanja

Na temelju rezultata ove studije, znanstvenici smatraju kako se protuupalni učinak laktoferina može djelomično objasniti značajnijim učinkom na povećanje željeza, unatoč manjem učinku na frakcijsku apsorpciju željeza nego željezov sulfat. Naime, veća razina proupalnih molekula citokina sprečava apsorpciju željeza iz hrane i mobilizaciju željeza, stoga ublažavanje upale može poboljšati stvaranje crvenih krvnih stanica - eritrocita. Također, sposobnost laktoferina da veže željezo omogućava mu ograničavanje rasta crijevnih patogena, kojima je za rast potrebno željezo. Istovremeno, laktoferin može pospješiti rast mikroorganizama korisnih za funkciju crijeva, kao što su bakterije iz roda Bifidobacterium i Lactobacillus. Ovi probiotici dokazano ublažavaju nuspojave povezane s uzimanjem željeza u obliku dodatka prehrani. Zaključno, protuupalni učinak laktoferina mogao bi biti objašnjenje njegove učinkovitosti na status željeza i eritropoezu. 

Rezultati ove studije još jednom potvrđuju pozitivno djelovanje uzimanja laktoferina u obliku dodatka prehrani u svrhu poboljšanja koncentracije željeza i hemoglobina u krvi. 

Izvor: Zhao X, Zhang X, Xu T, Luo J, Luo Y, An P. Comparative Effects between Oral Lactoferrin and Ferrous Sulfate Supplementation on Iron-Deficiency Anemia: A Comprehensive Review and Meta-Analysis of Clinical Trials. Nutrients. 2022; 14(3):543. https://doi.org/10.3390/nu14030543

Laktoferin Laktoferin